Dominika Gawęda i Paweł Rurak-Sokal. Razem w zespole i razem w życiu. Zdjęcie: Materiały prasowe
Dominika Gawęda i Paweł Rurak-Sokal. Razem w zespole i razem w życiu. Zdjęcie: Materiały prasowe

Blue Cafe uświetni bicie rekordu w gotowaniu zupy. Powstanie 2 tysiące litrów pożywnej potrawy eintopf. Znasz ją?
Cóż, muszę przyznać, że słyszałam o tej potrawie tyle, że podobno jest bardzo smaczna. Ale niestety do tej pory nie miałam jeszcze okazji jej spróbować. Może uda się w Raciborzu. (śmiech)

A prywatnie gotujesz, czy jadasz w restauracjach?
Bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju potrawy i kiedy tylko mam trochę wolnego czasu, wyszukuję nowe przepisy i gotuję dla przyjaciół. Najbardziej interesuję się kuchnią japońską, indyjską i meksykańską, ale uwielbiam również naszą kuchnię polską.

Pochodzisz z Bielska-Białej. Jakie dania, charakterystyczne dla Podbeskidzia, lubisz? Co mogłabyś nam polecić?
Znam wiele tradycyjnych potraw, które pochodzą z moich stron, ale czasami to nie są moje ulubione dania. Z czystym sercem mogę polecić natomiast pierogi ruskie, lub te z kapustą i grzybami. Polecam również nasze kluski śląskie - są naprawdę pyszne. Choć w Raciborzu chyba nie trzeba ich polecać. (śmiech) Nie mogłabym oczywiście nie wspomnieć o tak zwanych makówkach. To tradycyjna potrawa na słodko, która jest bardzo podobna do kutii i którą podaje się na stół wigilijny.

Jaką kuchnię preferujesz?
Najbardziej lubię przyrządzać dania z kurczaka. Najczęściej sięgam wtedy po przepisy pochodzące z kuchni indyjskiej. Przepadam za urozmaiconymi daniami, a egzotyczne przepisy i ostre przyprawy dają mi gwarancje pysznego smaku.

Impreza w Raciborzu jest też pożegnaniem wakacji. Jak spędziłaś tegoroczne lato? Byłaś już na urlopie?
Razem z zespołem Blue Cafe mieliśmy niezwykle intensywne lato. Nasza wiosenno-letnia trasa koncertowa rozpoczęła się już w połowie kwietnia i cały czas trwa. Zagraliśmy mnóstwo koncertów, odwiedziliśmy wiele miast i spotkaliśmy się z ogromną ilością fanów. To były piękne chwile dla całego zespołu. Natomiast jeśli chodzi ourlopy, nasze będą musiały jeszcze trochę zaczekać, bo przed nami dużo wspaniałych, jesiennych koncertów .

Jaki repertuar zagracie w Raciborzu? Czy będzie to materiał przekrojowy, czy skupicie się na ostatniej płycie?
Zaprezentujemy przekrojowy materiał z dziesięciu lat działalności Blue Cafe, zagramy największe hity ze wszystkich płyt. Zapraszamy gorąco na nasz koncert wszystkich raciborzan i nie tylko.

Co słychać w zespole? Czy macie jakieś plany nagraniowe?
Powoli przygotowujemy materiał na nową płytę. Zaraz po zakończeniu naszej trasy koncertowej chcemy zająć się jej przygotowaniem.





Muzyczne gotowanie
Wielkie gotowanie odbędzie się w sobotę, 19 września, na Placu Długosza. Zostanie ugotowana zupa eintopf (z mięsem, ziemniakami i warzywami). Wielkie gotowanie rozpocznie się już o godzinie 6. Pierwsze porcje zostaną wydane około 15. Gotowanie nadzorować będzie Komisja Polskich Rekordów i Osobliwości. Do tej pory potrawa ta nie była gotowana w takiej ilości! Ale to nie jest jedyna atrakcja pożegnania lata. Od godz. 11 do 14 potrwają rozgrywki minigolfa. O 16 rozpoczną się występy artystyczne. Zaprezentują się: zespoły Perspektywa i Atlantyda oraz finalistki festiwalu „Twoja szansa, twój sukces”. Blue Cafe wyjdzie na scenę o 19.30. Zwieńczeniem imprezy będzie pokaz latających lampionów.

Komentarze

Dodaj komentarz