Pierniki świąteczne należy zacząć przygotowywać kilka dni przed świętami, bowiem ciasto musi przez kilka dni leżeć w chłodnym miejscu.
Składniki: 1,5 kg mąki, 0,5 kg cukru, 0,5 kg miodu np. wielokwiatowego, 100 gram kakao, 1 cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii, przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, zmielona kawa, goździki przegotowane w małej ilości wody (wraz z wodą) lub goździki przetarte w moździerzu, otarta skórka z pomarańczy, szczypta soli, 30 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki amoniaku lub 1 proszku do pieczenia i 1,5 sody oczyszczonej, 4-5 dużych jajek.
Wykonanie: Masło, miód i cukier rozpuścić na małym ogniu. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki wraz z przesianą wcześniej mąką. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Dzięki temu będzie się lepiej formowało. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić foremkami wzory. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekorować według własnego uznania lukrem (białko + cynamon + cukier puder), migdałami, orzechami, żurawiną i kolorową posypką.
Komentarze