Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski.

Dania dietetyczne są coraz bardziej popularne. W okresie pandemii, gdy wiele osób zrezygnowało z uprawiania sportu, tym bardziej powinniśmy po nie sięgać.

- W ostatnim czasie sporo osób przeszło na siedzący tryb życia. Mniej ruchu i częstsze sięganie po przekąski powoduje szybkie przybieranie masy ciała. Odpowiedzią na to są dietetyczne rozwiązania, które są strzałem w dziesiątkę. Połączenie sportu ze zdrowym odżywianiem daje ogromne korzyści dla organizmu - mówi Dominika.

W przepisach fit unika się między innymi cukru czy tłuszczów nasyconych. To szczególnie ważne dla osób mających choroby dietozależne, do których należą chociażby otyłość czy cukrzyca typu 2. Dominika przygotowuje zarówno dania na słodko i na słono. Jak podkreśla, jedzenie dietetyczne jest na prawdę smaczne.

- Krążą takie pogłoski i mity, że jedzenie dietetyczne jest niedobre, ale to nie prawda. Jeśli ktoś raz spróbuje, nie powinien zrezygnować z dietetycznych przepisów. To są na prawdę bardzo smaczne rzeczy - dodaje Dominika. 

Fit sernik waniliowy

Składniki: Twaróg chudy 1 kg, jaja L 5 szt., jogurt grecki 150 g, erytrytol 200 g, budyń waniliowy bez cukru 35 g, naturalny aromat waniliowy kilka kropel.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ser twarogowy blendujemy, aby pozbyć się grudek. Do naczynia wbijamy twaróg, erytrytol i budyń waniliowy - miksujemy wszystko razem tak długo aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. Następnie do masy serowej dodajemy jaja jedno po drugim, cały czas miksując. Dodajemy jogurt grecki oraz aromat waniliowy, ponownie miksując całą masę serową. Formę smarujemy tłuszczem np. masłem, aby zapobiec przywarciu sernika do formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upływie czasu sernik wyjmujemy i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Fit żurek na maślance

Składniki: woda 1l, maślanka 300 ml, mąka orkiszowa tortowa 20 g, cebula mała 1 szt., czosnek 2 ząbki. Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól. Dodatkowo: jaja ugotowane na twardo, kiełbasa biała, pietruszka.

Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę z przyprawami i cebulą pokrojoną w piórka. Maślankę mieszamy z mąką. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy maślankę z mąką. Gotujemy około 5 minut i zdejmujemy z palnika. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i przelewamy zupę na talerz, dodajemy jaja na twardo i gotowaną białą kiełbaskę. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz