Co potrzebujemy?
- Bulion warzywny 2l,
- Cukinia (mała) 1 szt,
- Ziemniaki (duże) 2szt,
- Por 1/2 szt,
- Cebula biała 1szt,
- Czosnek 4 ząbki,
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, cebula,
- Chleb razowy 2 kromki,
- Oliwa z oliwek 10ml.
Sposób przygotowania zupy:
Czosnek, por oraz cebulę kroimy na pół plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy około 3 minuty (w razie potrzeby dolewamy trochę wody). Ziemniaki oraz cukinię myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, dodajemy również podsmażone warzywa i gotujemy całość do miękkości (około 45 minut). Całość doprawiamy przyprawami i blendujemy na gładki krem.
Sposób przygotowania grzanek:
Chleb kroimy na kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną i suchą patelnię. Prażymy go około 2 minuty (mieszając co pare sekund).
Porcja zawiera tylko 120 kcal. Przepis przewidziany jest dla 4 osób.
Więcej przepisów w wersji fit: Klinika Zdrowych Kalorii.
Komentarze