Źródło: UM Rybnik / L. Tyl.
Źródło: UM Rybnik / L. Tyl.

Prowadzili je terapeuci zajęciowi, przeszkoleni przez dietetyka - eksperta kulinarnego w ramach projektu StratKIT. Choć upał doskwierał, zabawa była przednia. Jak przystało na obchody Nocy Świętojańskiej, nie obyło się bez kwietnych wianków, wspólnych śpiewów i zabawy tanecznej do muzyki serwowanej przez zaproszony zespół.

Spotkanie miało też walor edukacyjny -  celem towarzyszących festynowi warsztatów kulinarnych, było przekonanie mieszkańców MDPS do zdrowej i zrównoważonej diety.

Pracownicy ośrodka, wraz z pensjonariuszami przygotowywali zdrowe ciasta, koktajle warzywne i pasty.  Jedzenie było smaczne zdrowe  i… wesołe, bo jak podkreślali przygotowujący dania mieszkańcy MDPS, przyprawione sporą dawką dobrego humoru.

Uczestnicy spotkania wzięli na warsztat twarożek oraz warzywa i owoce, by wyczarować z nich wielosmakowe przystawki - pasty twarożkowe na razowym pieczywie i koktajle na bazie szpinaku. Finałem warsztatów była oczywiście wspólna degustacja przygotowanych dań.

Rybnik jako jedyne miasto w Polsce realizuje projekt StratKIT, w ramach którego prowadzi pilotażowe działania w trzech jednostkach miejskich. W MDPS dotychczas odbył się pomiar (nie)marnowania żywności oraz cykl szkoleń i warsztatów kulinarnych.  Pilotaż ma na celu poprawę diety mieszkańców, wprowadzenie większej ilości warzyw, w tym roślin strączkowych i owoców, a w przyszłości zastąpienie części produktów ekologicznymi.

 

Źródło: UM Rybnik / L. Tyl.

Komentarze

Dodaj komentarz