Wacław Troszka / UM Rybnik.
Wacław Troszka / UM Rybnik.

W pilotażu projektu, realizowanego w ramach programu Interreg Baltic Sea Region, biorą udział dwie placówki oświatowe: Zespół Szkół nr 3 oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 14, a także Miejski Dom Pomocy Społecznej. W ramach projektu, w szkołach odbywają się lekcje edukacji żywieniowej, a w MDPS mieszkańcy wspólnie gotują i uprawiają ogród z owocami i ziołami.

- W tych jednostkach zmieniamy oblicze kuchni i stołówek poprzez zwrócenie szczególnej uwagi na rolę warzyw - zwłaszcza strączkowych - w diecie dzieci i osób starszych, problem marnowania żywności, przewagę produktów ekologicznych nad konwencjonalnymi – mówi Monika Kubisz, koordynatorka projektu ze strony Urzędu Miasta Rybnika. - Przeszkoliliśmy kadry stołówek, ale nie tylko - również nauczycieli-edukatorów żywieniowych w przypadku szkół oraz pracowników wszystkich działów w MDPS. Słuchamy głosu wszystkich interesariuszy - dzieci, rodziców, pensjonariuszy, aby wspólnie wprowadzić ewolucyjne zmiany w jadłospisach i na talerzach.  Moim marzeniem jest rozszerzenie projektu na kolejne miejskie jednostki, szczególnie szkoły... – dodaje.

Opiekę merytoryczną nad pilotażem sprawuje warszawska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. 

- Przygotowaliśmy program pilotażowy, dzięki któremu chcemy wprowadzić trzy elementy zrównoważonego rozwoju do jednostek publicznych miasta: pomiary marnotrawstwa żywności, warsztaty kulinarne promujące zielony jadłospis i unijne kryteria zielonych zamówień publicznych, dzięki którym mamy nadzieję na włączenie do jadłospisów szkolnych produktów ekologicznych – wskazuje Rita Góralska-Walczak z SGGW.

Kompleksowym programem szkoleniowym został objęty personel kuchenny oraz nauczyciele – edukatorzy żywieniowi z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 14, czyli jednej ze szkół biorących udział w projekcie. Fundacja Szkoła na Widelcu uczy ich, jak modyfikować, a także jak podawać potrawy, aby dzieci zjadły więcej warzyw i owoców. W szkole zaczęto już serwować warzywa w formie szwedzkiego talerza oraz piec m.in. babeczki marchewkowe i szpinakowe, a tradycyjny mielony zastępować w 30% warzywami. Nauczyciele prowadzą warsztaty z zakresu edukacji żywieniowej, podczas których dzieci, zainteresowane tematem zdrowej żywności, przygotowują, na przykład, szaszłyki z owoców.

Dietetyczny pilotaż prowadzony jest nie tylko w szkołach, ale i w rybnickim Miejskim Domu Pomocy Społecznej. W placówce zachodzą ewolucyjne zmiany na wielu poziomach działania:

- Pierwsze – programujemy modyfikację zamówień publicznych w kierunku zrównoważonego rozwoju, w tym ograniczeniu ilości mięsa na rzecz roślin strączkowych. Dwa –  jeszcze większe dostosowanie jadłospisu do potrzeb osób w wieku podeszłym i przewlekle somatycznie chorych. Trzy – włączenie pracowników wszystkich działów w proces wprowadzania nowych potraw do diety mieszkańców. Cztery – zapobieganie i ograniczanie strat żywności. Pięć – propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowego jedzenia wśród seniorów – opowiada Piotr Mazurek, dyrektor MDPS.

Dzięki cyklowi warsztatów kulinarnych personel kuchenny, medyczny, opiekunowie, terapeuci zajęciowi i pracownicy socjalni, mieli okazję nauczyć się różnego rodzaju ciekawych przepisów -  dań głównych, zup, sałatek, koktajli, a nawet ciast. Przedstawione receptury były nowoczesne, zdrowe, smaczne, bazowały na produktach ekologicznych, a ich podstawą były przede wszystkim warzywa i owoce. Wszystkie potrawy przyrządzane były z myślą o naszych seniorach, którzy mieli okazję je degustować.

- Część przepisów wykorzystamy na pewno w bezpośredniej pracy z mieszkańcami, w taki sposób, że seniorzy będą samodzielnie mogli przyrządzać potrawy pod okiem terapeutów na treningach kulinarnych organizowanych w ramach terapii zajęciowej. Będziemy mieszkańców edukować, zachęcać i przekonywać do zdrowego i wartościowego odżywiania się. Do codziennej diety seniorów postaramy wprowadzić się nowe dania i produkty dotychczas nieużywane, większą uwagę zwrócimy na optymalne wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców – mówi  Daria Wimmer,  kierownik działu terapeutyczno-socjalnego w MDPS.

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz