fot. archiwum prywatne
fot. archiwum prywatne

Ciasteczka kruche:

350g masła

250g cukru

450g mąki

5 żółtek gotowanych

2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek, zagotować wodę i do gotującej się wody dodawać po jednym żółtku (w sumie 5). Gotować na wolnym ogniu około 10 min, odcedzić żółtka i pozostawić do ostygnięcia. Mąka + cukier puder + masło + tarte żółtka  - zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao. Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w 180 st. C., ok. 10 min. Jasne ciastka ozdobić ciemną czekoladą, na ciemne dać białą czekoladę, posypać posypkami.

 

Pierniki z miodem:

2 szklanki mąki wrocławskiej

2 jajka

3/4szklanki cukru

2 łyżki masła

4-5 łyżek miodu

1 łyżeczka sody

2 łyżki przyprawy do piernika

Mąkę wymieszać dokładnie z sodą i przyprawą piernikową, masło rozgrzać z miodem w garnuszku, żeby było gorące (nie gotować). Do miski z mąką dodać gorący miód z masłem, wymieszać dokładnie do przestygnięcia, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić i zostawić na 2 godz. Rozwałkować i wycinać ciasteczka.

 

Pasztet rybny z warzywami:

Dorsz 0,900g

Tołpyga 0,700g

marchewka 3szt

cebula 2szt

pietruszka

plaster selera

por ugotować.

Włoszczyznę gotujemy aż będzie miękka z liściem laurowym z odrobiną soli. dodajemy filety z ryb I gotujemy 10 min. Pokrojoną cebulę w kostkę smażymy na oleju. Rybę i ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z bulionu. Chłodzimy. NASTAWIAMY PIEKARNIK NA 180 STOPNI. Rozdrobnione mięso z ryb i gotowane warzywa, upieczonę cebulkę z tłuszczem miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka i znów miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem. Jeżeli za gęste, dolać bulionu ugotowanego z ryb. Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia. Kolor pasztetu zależy od ilości dodanej marchewki.

 

Pozostaje nam życzyć smacznego!

Galeria

Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz