fot. Dominik Gajda
fot. Dominik Gajda

Pani Małgorzata najchętniej przygotowuje torty oraz ciasta, które wyglądają niczym prawdziwe dzieła sztuki. Dla Czytelników „Nowin” podzieliła się trzema przepisami na świąteczne potrawy, które niekoniecznie przygotowywane są na Śląsku, ale są znane i niezwykle cenione w innych regionach naszego kraju. Dla nas jest to możliwość spróbowania czegoś innego.

Ryba w sosie własnym

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 1 kg cebuli
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku  

Wykonanie: Cebulę pokroić, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości. Karpia umyć i oczyścić z łusek, pokroić w dzwonka. Rybę natrzeć solą. Do gotującej się cebuli włożyć rybę. Gotować 10 min, następnie obrócić i znów gotować 10 min. Ugotowane części ryby wyciągnąć i ułożyć na półmisku. Pozostały wywar z cebuli i karpia posolić i doprawić do smaku oraz zmiksować na gładką masę. Wówczas powstanie gęsty sos.

Kutia

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 150 ml wody
  • 200 ml miodu
  • 250 g zmielonego maku
  • 250 g pszenicy łuskane

Wykonanie: Ugotować pszenicę, a następnie sparzyć mak. Do ostudzonej pszenicy dodajemy ostudzony mak oraz posiekane i sparzone wcześniej wrzątkiem bakalie - rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Dodajemy zimną wodę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kutia najlepiej smakuje kiedy jest mocno schłodzona i odstoi co najmniej 12 godzin.

Gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • Główka białej kapusty
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • duża cebula
  • sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500 ml bulionu warzywnego

Wykonanie: Przygotować kapustę jak na gołąbki. Farsz: gotujemy kaszę, następnie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i po 15 minutach odlewamy wodę. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek. Drobno kroimy namoczone grzyby i pieczarki (wodę z namoczonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Do tego dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojoną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, a następnie całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadał. Wlewamy bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej smakuje z domowym sosem grzybowym.

Galeria

Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz