Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jesień to odpowiednia pora na to, aby nieco odpocząć, zwolnić tempo, skupić się na aktywności fizycznej oraz zdrowiu. Jesienią warto wyjść na grzyby, rozpalić ognisko czy spędzić wieczór podczas wspólnego gotowania. Do najpopularniejszych jesiennych potraw należą: upieczone jabłka z cynamonem i kruszonką wraz z masłem i cukrem, herbata z imbirem i pomarańczą czy kremu z dyni.

W związku z tym, że jesienią i zimą brakuje nam witaminy D, warto zadbać o to, by dostarczyć ją w inny sposób. To właśnie ona pełni ważną rolę w prawidłowej pracy całego układu immunologicznego. Z powodu jej braku organizm nie radzi sobie z bakteriami. Warto więc włączyć do swojej diety tłuste ryby, śledzie, makrelę lub łososia. Witaminę C znajdziemy jesienią w kiszonej kapuście, ogórkach, szpinaku czy kiwi. Odporność można również pobudzić dzięki witaminie A, która znajduje się w marchwi, pomidorach, kapuście czy papryce. Nie zapominajmy o selenie, żelazie czy cynku, które dobrze wpływają na cały organizm.

Nie zapominajmy też o pestkach dyni, orzechach, do herbaty warto dodawać imbir, który również wspiera organizm.
 

Komentarze

Dodaj komentarz