Dominik Gajda
Dominik Gajda

Wspólny Stół powstał dzięki programowi Urban_In w którym Rybnik wziął udział. Jest on realizowany przez Uniwersytet SWPS na zlecenie Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej. Program był realizowany w ramach 11 sesji Światowego Forum Miejskiego — Rybnik wziął udział w kategorii "Miasto odporne na kryzysy". Laureatkami konkursu Urban_In, które zaproponowały stworzenie Wspólnego Stołu są Zuzanna Hyrcza i Alicja Wolanin.

Wspólny Stół będzie potrzebować mieszkańców Rybnika. Można go wspierać na różne sposoby,  tj. podzieleniem się żywnością, której nie jesteśmy w stanie spożyć w terminie czy przekazaniem w dobrym stanie książek i gazet. Dzięki takiemu działaniu nic się nie zmarnuje, a przy okazji pomoże się innym. W zależności od zapotrzebowania planowane są warsztaty i wspólne działania integrujące mieszkańców.  Będą oni zachęceni do udziału, a także wychodzenia z własnymi inicjatywami. Poszukujemy również wolontariuszy – osób, które zaangażują się na dłużej.

– przekazują autorki koncepcji, Zuzanna Hyrcza i Alicja Wolanin.

To miejsce ma odpowiadać potrzebom mieszkańców, niezależnie od ich sytuacji finansowej. Wspólny Stół został dofinansowany przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, które przekazało 25 tysięcy złotych na tę realizację. Znajdą się tam sprzęty ufundowane przez firmę Amica, są to m.in. lodówka, kuchenka, zmywarka, okap, czajnik, blender oraz przybory do gotowania. Sklep Auchan zadeklarował pomoc w postaci produktów spożywczych. Fundacja Szkoła na Widelcu zapewniła materiały edukacyjne z zakresu dietetyki oraz prawidłowego żywienia, a mieszkańcy Rybnika przynieśli książki kucharskie. Przy remoncie pomieszczeń pomagały osoby bezdomne. Nad działaniem Wspólnego Stołu będą czuwać pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej.

Bardzo ważnym aspektem tej inicjatywy było dostrzeżenie problemu ograniczonego dostępu do gazu, prądu czy sprzętu kuchennego, czyli podstawowych elementów potrzebnych do przygotowania sobie posiłku, u wielu mieszkańców Rybnika, w tym – u osób w kryzysie bezdomności. Powodem tego stanu rzeczy są zbyt wysokie ceny, a w przypadku niektórych potencjalnych użytkowników kuchni – problem nieposiadania stałego miejsca zamieszkania.

- przekazała Anna Sowik-Złotoś, Dyrektor rybnickiego OPS.

Wspólny Stół będzie działać trzy razy w tygodniu: w poniedziałki, środy i piątki, w godz. 15.00 – 18.00. Będzie zaopatrywany w produkty spożywcze umożliwiające przygotowanie posiłków. Do dyspozycji mieszkańców będzie również miejsce przeznaczone do odpoczynku oraz stanowisko komputerowe.

Chociaż do programu Urban_In przystąpiliśmy już na początku tego roku, jak się okazało, trafiliśmy w sedno. Rosnące koszty życia, w tym – żywności i energii, powodują, że nie każdy mieszkaniec Rybnika może sobie pozwolić na przygotowanie ciepłego posiłku każdego dnia. We Wspólnym Stole każdy będzie mógł samodzielnie przygotować sobie posiłek i w komfortowych warunkach go spożyć. Długofalowo myślimy także o przekazywaniu do społecznej kuchni nadwyżek ugotowanego, a niewydanego jedzenia z najbliżej położonych stołówek szkolnych. Kwestię tę będziemy konsultować z rodzicami .

– przekazuje Piotr Masłowski, zastępca Prezydenta Miasta Rybnika.

Organizatorzy planują również, aby w tym miejscu odbywały się również warsztaty kulinarne czy spotkania z mieszkańcami.

Charakter tego miejsca oraz to, jak będzie ono ewaluowało, zależeć będzie od samych użytkowników. My, pracownicy socjalni, jesteśmy otwarci na wszystkie pomysły i sugestie.

- przekazuje Barbara Kazana, kierowniczka Działu Projektów i Programów w OPS, która wraz z Dariuszem Piotrowskim, pracownikiem socjalnym, stworzyła to miejsce.

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz