Młodzież uczestnicząca w warsztatach
Młodzież uczestnicząca w warsztatach

W szkolnych pracowniach gastronomicznych unosił się zapach pancakes (malutkich naleśników pochodzących z USA) polanych syropem klonowym, jajek po wiedeńsku (jajka na miękko specjalnie ugotowane) czy belgijskiego przysmaku jakim jest czekolada na gorąco. Ciekawostką okazały się  Loukoumi – cypryjskie małe, słodkie kostki galaretki owocowej, obsypane cukrem pudrem. Ten słodki śniadaniowy dodatek pojawił się w menu w związku z udziałem nauczycieli branży hotelarskiej w szkoleniu job shadowing,(sposób przyglądania się pracy)  które odbyło się właśnie na Cyprze. Taki staż był możliwy dzięki realizowanemu w szkole projektowi „Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową – CKZiU nr 1 w Raciborzu”. Projekt ten jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+.
Na początku warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się z rodzajami śniadań hotelowych, ich podstawowymi składnikami oraz sposobami podawania. Następnie przystąpili do sporządzania wybranego typu śniadania i co najważniejsze do jego konsumpcji.

Na koniec młodzież oglądała  prezentację room-service czyli podawania posiłku np. śniadania do pokoju gościa hotelowego. Pokaz w wykonaniu uczennic kształcących się na kierunku technik hotelarstwa był ciekawym doświadczeniem dla uczestników warsztatów.

Komentarze

Dodaj komentarz