Medalistki prezentują swoje prace  / Krzysztof Zielonka
Medalistki prezentują swoje prace / Krzysztof Zielonka

Sonia Hojka i Ania Matyjak z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu zdobyły drugie i trzecie miejsce w konkursie "Wariacje deserowe 2011". Uczennice przygotowywał nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka.
Konkurs dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym odbył się w Tłusty Czwartek w Zespole Szkół nr 7 w Tychach . W zmaganiach uczestniczyło 12 uczniów z Tychów, Katowic, Sosnowca, Pszczyny, Bielska-Białej, Cieszyna, Rybnika i Wodzisławia.
Zadaniem uczniów było sporządzenie trzech porcji dowolnego deseru wraz z dekoracją w czasie 90 minut. Złoto otrzymała uczennica gospodarzy konkursu. Sonia zdobyła drugie miejsce, serwując zakręcony duet czekolady black & white aromatyzowany pomarańczą na żelku kokosowym z sosem tri-kolor.
Ania uplasowała się na trzecim miejscu, podając trio fusion z gruszki, czyli korzenną gruszkę na czekoladowym posłaniu w towarzystwie sufletu gruszkowo-malinowego, tiramisu gruszkowego i nutki sosu malinowo-cynamonowego.
To kolejne laury dla wodzisławskiego ekonomika. W lutym Karolina Chłapek z klasy trzeciej Technikum Gastronomicznego i Michał Kawulok z klasy drugiej reprezentowali szkołę w półfinale Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej w Poznaniu. Oboje zdobyli wyróżnienia. W ciągu 90 minut przygotowali sześć porcji dania głównego z gęsi, żurawiny i pęczaku. To ogromny sukces, bowiem w eliminacjach startowało ponad 200 uczniów z całej Polski.
Michał zadebiutował w konkursach gastronomicznych podając gęś aromatyzowaną chilli z musem żurawinowo-mandarynkowym z dodatkiem sakiewki z pęczakiem z serem pleśniowym i sufletu szpinakowego oraz ostrego sosu mandarynkowego.
Z kolei Karolina serwowała ziołowy filet z gęsi w towarzystwie gołąbka z pęczaku i grzybów leśnych z puree z dyni z nutką sosu żurawinowo-cynamonowego. Oboje trenowali pod kierunkiem Krzysztofa Zielonki.

Komentarze

Dodaj komentarz