Najlepsze piwo z Browaru Zamkowego
Browar Zamkowy został uhonorowany godłem „Doceń polskie”, które przyznała loża ekspertów programu pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Fachowcy zauważyli znakomitą jakość piw Raciborskiego miodowego i Twierdzowego, produkowanych wyłącznie z naturalnych składników, wody, słodu i chmielu, przy użyciu drożdży piwowarskich. Oba uzyskały maksymalną liczbę punktów, a tym samym laur Top Produkt.
– Jest mi z tego powodu niezwykle miło. Nasze piwa wytwarzamy metodą tradycyjnej fermentacji w otwartych kadziach, co decyduje o ich wyjątkowym smaku. Stosują ją w Polsce może jeszcze tylko dwa, trzy inne małe browary. Później nasz napój leżakuje w piwnicach, w temperaturze od 3 do 5 stopni C – mówi Ryszard Sandecki, prezes browaru. Oba nagrodzone trunki należą do grupy piw jasnych. Miodowe rzeczywiście zawiera domieszkę miodu. Browar produkuje ponadto inne piwa, w tym ciemne. To ostatnie można je kupić niemal w całym kraju, m.in. w Warszawie, Gdańsku, Łodzi czy Krakowie. Zdobywa sobie coraz większa popularność w powiecie raciborskim i wodzisławskim. Co ciekawe, jest prawie nieznane w innych miejscowościach naszego regionu.
1

Komentarze

  • aj nieznane a pyszne :) 11 sierpnia 2011 11:49Bardzo żałuję, że piwo raciborskie jest nie do kupienia w rybnickich pubach. Jest naprawdę smaczne. Co ciekawe, jedna z odmian twego piwa jest zielona, niesamowity efekt po przelaniu do szklanki :) Dobrze, że mam znajomych w Raciborzu u których i z którymi można się napić pysznego piwka :) POLECAM

Dodaj komentarz