Niezwykłe i... zdrowe dzieła sztuki!
Grzegorz Sibon, kucharz z Rybnika, wraz z dwoma kolegami z Opolszczyzny zdobyli drugie miejsce w I Mistrzostwach Europy w rzeźbieniu warzyw i owoców.
Konkurs odbywał się w Lipsku w Niemczech. – W warzywach i owocach rzeźbię od niespełna dwóch lat. Zainteresował mnie tą dziedzina Rafał Grzegorzek, mój kolega, z którym pracowałem. Przyniósł zdjęcia, a niebawem urządziliśmy pierwszy pokaz, o którym wówczas „Nowiny” też pisały – wspomina Grzegorz Sibon.
W niemieckim Lipsku reprezentował Polskę wraz z Łukaszem Szewczykiem z Zawadzkiego oraz Piotrem Wasikiem z Ozimka, którzy z warzyw i owoców potrafią wyczarować niesamowite cuda – róże i dalie z kalarepy, tulipany i bratki z marchwi, listki z ogórka i kapusty pekińskiej. – Najlepiej mi się rzeźbi w arbuzie, ponieważ dzięki trzem kolorom można uzyskać najlepszy kontrast. Rzeźbię też w dyni na Halloween, obecnie właśnie przygotowuję się do konkursów we Wrocławiu i w Czechach – dodaje rybnicki kucharz, który jest absolwentem szkoły zawodowej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.
Dodajmy, że Piotr, Grzegorz i Łukasz już dzisiaj zapowiadają swój start w Olimpiadzie Kulinarnej 2012 w Erfurcie.



Czy wiesz, że...
Sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach to inaczej carving. Carvingowcy wyczarowują niezwykłe dekoracje stołów na przyjęcia.

Komentarze

Dodaj komentarz