Sylwester i Błażej prezentują swoje roladki / archiwum
Sylwester i Błażej prezentują swoje roladki / archiwum
Kolejny sukces odnieśli uczniowie Krzysztofa Zielonki, nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Ekonomicznych. Błażej Kubica oraz Sylwester Kurkowski z I TU wystartowali w VI Mistrzostwach Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie i zdobyli drugie miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Śląskiego!
Zmierzyli się z drużynami szkół z Krakowa, Wrocławia, Bielska-Białej, Wisły, Cieszyna i Międzyświecia pod okiem międzynarodowego jury. Wysokie miejsce zapewniło im niezmiernie wyszukane i wykwintne danie: roladka z karpia ze śliwką w sosie estragonowo-kawiorowym z ziemniakami massenet i galaretka z czerwonej cebuli. – Danie główne z dekoracją trzeba było przygotować w ciągu 90 minut w siedmiu porcjach. Uczestnicy mieli świeże ryby. Dostarczył je Zakład Doświadczalny Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu, organizator zawodów. Uczniowie musieli dobrać dodatki skrobiowe, warzywne i sos według własnego pomysłu charakterystyczne dla danej kuchni, a także podać danie według obecnych trendów w europejskiej gastronomii – mówi Krzysztof Zielonka. Dla Błażeja to kolejny sukces, zaś dla Sylwestra udany debiut.

Komentarze

Dodaj komentarz