I Śląską Jesień Kulinarną poprowadził Remigiusz Rączka / Iza Salamon
I Śląską Jesień Kulinarną poprowadził Remigiusz Rączka / Iza Salamon
Na Marcina idź z gęsią do komina – głosi stare przysłowie. Tradycję przypomniał Zespół Szkół Ekonomicznych, w którym odbył się wojewódzki konkurs gastronomiczny w ramach I Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Imprezę poprowadził Remigiusz Rączka, znany kucharz, a zarazem nauczyciel w ekonomiku. – Głównym celem konkursu jest promowanie mało już znanej gęsiny, ale też i śląskiej tradycji przygotowywania gęsi na św. Marcina. Mam nadzieję, że impreza stanie się cykliczna, a uczestników będzie coraz więcej – powiedział nam Remigiusz Rączka.
W konkursie udział wzięło sześć dwuosobowych drużyn z Rybnika, Wodzisławia, Raciborza, Tychów oraz Wisły. Ich poczynania oceniało jury. – Młodzież miała niełatwe zadanie, ponieważ gęsina jest dość trudna do przyrządzenia. To jednak pyszne i zdrowe danie – dodał Remigiusz Rączka. Wspomniał, że w śląskiej tradycji gęś najczęściej faszerowano jabłkami i pieczono w chlebowym piecu.
Konkursie wygrała ekipa z rybnickiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w składzie Martyna Rusin oraz Michał Stacherczak. Zwycięzcy otrzymali tytuł Mistrzów Gęsiny oraz pierwsze miejsce w I Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Gośćmi specjalnymi imprezy były Kola & Jula (prezenterki TVS), przedstawiciele firmy RM Gastro, Agencja Rynku Rolnego, przedstawiciele Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Krystyna Ostrzołek, menedżer Domu Gościnnego w Rydułtowach, szefowie kuchni oraz przedstawiciele Flair Academy z Sosnowca.

Komentarze

Dodaj komentarz