Stoły uginały się od jedzenia i świątecznych bibelotów / Iza Salamon
Stoły uginały się od jedzenia i świątecznych bibelotów / Iza Salamon

Został rozstrzygnięty także I etap konkursu Kalejdoskop Śląskich Smaków Obszaru Morawskich Wrót. Swoje prace zaprezentowali rękodzielnicy oraz uczestnicy konkursu.

- Póki istnieje śląski język i śląska kuchnia, Śląsk nie zaginie - mówił dzisiaj w Czyżowicach Remigiusz Rączka, chyba najbardziej znany śląski kucharz. Towarzyszył mu m.in. Krzysztof Zielonka, utalentowany kucharz i nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu. Można było nie tylko posmakować wspaniałych, świątecznych potraw z kuchni śląskiej, czeskiej i morawskiej, ale także kupić upominek pod choinkę i zobaczyć występy dzieci z czyżowickiej szkoły oraz zespołów działających przy Wiejskim Domu Kultury w Czyżowicach. Która potrawa zwyciężyła?

Śląska, czeska czy morawska? Na pewno o tym napiszemy w Tygodniku Regionalnym "Nowiny"!

Komentarze

Dodaj komentarz