Program artystyczny też był w klimacie PRL-u / Robert Cebula/UM Jastrzębie
Program artystyczny też był w klimacie PRL-u / Robert Cebula/UM Jastrzębie

Tegoroczny Dzień Łasucha w Zespole Szkół nr 9 im. doktora Mikołaja Witczaka przebiegał w klimacie PRL. W menu znalazły się gołąbki, sałatka śledziowa, krokiety, kanapki, zapiekanki i wiele innych smakołyków, a wszystkie przygotowane jak za dawnych lat. Wszystko przygotowali uczniowie. – Dzień Łasucha kojarzy się z czymś pysznym i szczególnym. Tym razem temat nawiązuje do 50-lecia naszego miasta. Sięgamy do źródeł, do lat PRL-u – powiedziała Lucyna Penar-Pękała, dyrektor szkoły, zachęcając gości, aby sprawdzili, czy dania smakują jak te w latach 60. czy 70.

Dzień Łasucha w jastrzębskiej szkole odbywa się już od 16 lat! Co roku stoły są suto zastawione rozmaitymi pysznościami. Chodzi o to, żeby dzieci i młodzież nauczyła się przygotowywać posiłki, nakrywać do stołu, a przy jedzeniu zachowywać się kulturalnie.

Komentarze

Dodaj komentarz