Pixabay.com
Pixabay.com

Pizza, kebab czy ciężkie i smażone kotlety schabowe. To dania, które znajdziemy w wielu miejscach. Choć są smaczne, nie zawsze są one dla nas zdrowe. W ich miejsce warto spróbować wybrać coś, co zarówno nam nie zaszkodzi, jak i pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Czym się kierować wybierając pozycję z menu?

  • Postaw na warzywa - wybieraj te dania, w których występują warzywa. Zwracaj również uwagę na sposób, w jaki są przygotowywane. Jeśli możesz unikaj smażonych warzyw i wybieraj te gotowane na parze. Codziennie bowiem, powinniśmy spożywać siedem porcji warzyw i owoców, każda po około 80-100 gram,
  • Zwróć uwagę na dodatki - najlepiej wybieraj pełnoziarniste dodatki, w tym brązowy ryż czy wszelkiego rodzaju kasze. Gdy brakuje ci białka w diecie, postaw na warzywa strączkowe, czyli groch, fasolę czy ciecierzycę - są zarówno zdrowe jak i smaczne,
  • Jeśli mięso, to tylko najlepsze - czasem nie sposób odmówić sobie mięsnego obiadu i jeśli nie jesteś weganinem, nic nie stoi na przeszkodzie. Wybieraj ryby, indyka czy kurczaka,
  • Unikaj potraw, które przygotowywane są na głębokim tłuszczu, na rzecz dań grillowanych lub gotowanych,
  • Wybieraj sosy jogurtowe lub ziołowe, unikaj dodatków z dużą ilością cukru i majonezu,
  • Zwracaj uwagę na sezonowość składników - wiosną i latem wybieraj świeże owoce i warzywa, zimą musisz wiedzieć, że wiele z nich jest mrożonych.

Co warto wybierać idąc do restauracji? Dobrym wyborem będą ryby i mięso grillowane, z dużym dodatkiem warzyw. Warto sięgnąć również po sushi, które najczęściej zawiera dodatki warzywne, łososia i ryż. Jeśli nie tolerujesz mięsa, wybierz świeżą i pożywną sałatkę, które najczęściej występują w różnych rodzajach.

Czy deser może być smaczny i zdrowy?

I tu pojawia się kluczowe pytanie, czy po zdrowym posiłku w restauracji, mogę jeszcze sięgnąć po deser? Tak! Ale najważniejsze, żeby był przygotowany z naturalnych składników, bez polepszaczy. W wielu miejscach bowiem znajdziemy dania, które bogate są w chemiczne składniki, negatywnie wpływające na nasz organizm. Okazuje się jednak, że desery mogą być zdrowe, słodkie i smaczne, bazując wyłącznie na naturalnych składnikach. Te znajdziemy chociażby w cukierniach Jagódka, dostępnych w całym regionie.

Komentarze

Dodaj komentarz